Publicaciones UAdeC

Departamento de divulgación


Síntesis de derivados nitrogenados de naftoquinona y su evaluación biológica. Formulación de una película funcional

Facultad de Ciencias Químicas Ing. Laura Ramos Peralta Abstract: Natural and synthetic naphthoquinone are an important group because they have shown important  biological activities such as antibacterial, antifungal, antiviral, anticancer, antiparasitic, and others. In the present…

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Purificación y caracterización química de compuestos obtenidos a partir de residuos de naranja valencia (Citrus sinensis L.) y evaluación de su actividad biológica

Facultad de Ciencias Químicas Ing. Laura María Solís Salas Abstract: Citrus sinensis L. is cultivated in Mexico as food; the epicarp contains a variety of chemical compounds with biological properties with health benefits. The objective of…

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Proteómica y genómica de la textura de diferentes tipos de chile de interés en la industria alimentaria

Facultad de Ciencias Químicas Ing. Jesús Andrés Salas Tovar Abstract: Pectin methylesterase (PME) is an important enzyme in food science and technology, since it have different applications in food industry, mainly fruits and vegetables firmness increase,…

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Prolongación de la vida de anaquel de diversas variedades de tomate con cubiertas protectoras funcionalizadas

Facultad de Ciencias Químicas Q.F.B. Olga Berenice Álvarez Pérez Abstract: The Tomato, despite being one of the most consumed fruit in the world and of great importance in Mexico, has large postharvest losses. According to the…

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Production and characterization of oligosaccharides of Macrocystis pyrifera with potential application in food

Facultad de Ciencias Químicas Ana Gabriela Victorino Jasso Abstract: The present work evaluated the process of assisted microwave extraction (by hydrothermal processes) of sulfated fucans oligosaccharides from Mexican algae Macrocystis pyrifera varying time (1, 5.5 and…

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Producción y purificación parcial de oligómeros de hemicelulosa: escalamiento en un reactor hidrotérmico a escala piloto bajo el concepto de biorefinería

Facultad de Ciencias Químicas QFB Anely Andrea Lara Flores Abstract: The current of resources in the world gives an area of opportunity to apply combined technologies, and with this reduce the amount of waste an energy…

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Producción enzimática usando hidrolizados hidrotérmicos de Gelidium robustum por fermentación fúngica en términos de biorrefinería

QFB Abraham Lara Santana Facultad de Ciencias Químicas  UAdeC Resumen: El enfoque del presente proyecto evalúa la capacidad de obtener compuestos de alto valor agregado   usando fuentes endémicas nacionales, se estudió la utilización de un sustrato…

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Producción de xilo-oligosacáridos por un proceso hidrotérmico por microondas usando el concepto de biorefinería integrada

Facultad de Ciencias Químicas Jesús Velázquez Lucio Abstract: In this work, the production of xylo-oligossacharides was performed form corn residues, using a hydrothermal pretretment with microwave heating processing. A prticle size of the raw material (2mm)…

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Producción de un complejo enzimático por el enriquecimiento del aguamiel

Facultad de Ciencias Químicas Brian Orlando Sánchez Picazo Abstract: Aguamiel is natural sap produced by some species of agave plants, such as Agave salmiana, A. atrovirens or A. angustifolia. It is a product with high concentration…

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Producción de pigmentos fúngicos (Monascus purpureus CECT2955) a partir del residuo agroindustrial de Aloe vera

Facultad de Ciencias Químicas Ing. María Elena Velázquez Arellano Abstract: The production of pigments by different strains of Monascus has been carried out in solid fermentation and submerged fermentation in various agroindustrial residues, which have multiple…

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Producción de licopeno por Rhodotorula glutinis YB-252 en un sistema de cultivo en estado sólido

Facultad de Ciencias Químicas QFB Ayerim Yedid Hernández Almanza Abstract: Carotenoids represent a group of valuable molecules whit specific applications as colorants, food supplements and nutraceuticals. Despite the availability of an variety of natural and synthetic…

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Producción de la enzima tanin-acil hidrolasa por fermentación en estado sólido usando residuos de té verde y pulpa de café como soporte

Facultad de Ciencias Químicas QFB. Erick Maurilio Peña Lucio Abstract: The present project focuses on the production of the tannin-acyl hydrolase enzyme using green tea residues and coffee pulp as support for solid-state fermentation, the overall…

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Producción de fructosiltransferasa de Aspergillus oryzae BM-DIA por fermentación en medio sólido: secuenciación del gen codificante

Facultad de Ciencias Químicas QFB Mariela Ramona Michel Michel Abstract: Fructosyltransferase (FTase) (EC 2.4.1.9) is an enzyme with biotechnology potential, for this reason the present work was based in the production of FTase by solid state…

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Producción de celulasas por fermentación en medio sólido empleando residuos de pulpa de café y té verde

Facultad de Ciencias Químicas QFB. Salvador Alexis Saldaña Mendoza Abstract: In the present work, a research focused on the use of agro-industrial residues of coffe pulp (C) and green tea (T) for the production of cellulases…

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Producción de bioetanol a partir de Sargassum spp aplicando pretratamientos hidrotérmicos

Facultad de Ciencias Químicas Ing. Elizabeth Aparicio Velazco Abstract: Macroalgae are a large group of plant-like organisms that dovetali in the third generation of renewable feedstocks whitin the biorefinery context, which implies the conversion of biomass…

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Producción de bioetanol a partir de residuos del maíz usando procesos hidrotérmicos

Facultad de Ciencias Químicas Alejandra Elizabeth Aguilar Reynosa Abstract: Lignocellulosic materials (LCMs) as corn residues are considered as an alternative for the production of second-generation (2G) biofuels. This kind of biofuels can supply the gasoline demand…

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Optimización de la producción de carotenoides de Rhodotorula sp. en suero de leche de cabra

Facultad de Ciencias Químicas QFB Luis Carlos Mata Gómez Abstract: Carotenoids are highly unsaturated molecules with many benefits to human health due to high potential as antioxidants. Human and animals cannot synthesize these compounds. Commonly, carotenoids…

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Obtención de extractos antioxidantes por fermentación fúngica en cultivo sólido a partir de residuos cítricos

Facultad de Ciencias Químicas IQA Ramón Larios Cruz Abstract: Citrus fruits such as: lemon, orange, grapefruit and tangerine are consumed principally by their flavor, cost and possible human health benefits. Orange and grapefruit are preferred in…

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Microencapsulación de fitasa de Aspergillus niger para la alimentación animal

Facultad de Ciencias Químicas QFB José Daniel García García Abstract: Due to high consume of phosphorus in agriculture and animal feeding, the improvement of techniques to get phosphorus has taken priority. Moreover, grains are the most…

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Microencapsulación de ácido elágico en goma karaya usando secado por aspersión

Facultad de Ciencias Químicas QFB. Gabriel Antonio Luján Medina Abstract: Food industry dedicated to elaboration of juice, jellies, nectar and marmalade only used the fruits pulp, throwing out a lot of waste of the fruit such…

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Liberación de compuestos con actividad antioxidante y antiproliferativa de brócoli mediante fermentación con bacterias ácido-lácticas

Facultad de Ciencias Químicas LN. Daniela Iga Buitrón Abstract: Chronic degenerative diseases, including cancer, are becoming more frequent. Colorectal cancer is one of the world´s most prevalent forms of cancer. This disease can be caused by…

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Intensificación de pretratamientos hidrotérmicos y fluidos supercríticos para la valorización de bagazo de Agave en términos de una biorefinería

Facultad de Ciencias Químicas IQ. Areli Aguirre Fierro Abstract: Agave baggase is a sub-product that is generated after the production of alcoholic beverages in México, such as tequila, this being a lignocellulosic material, classified as biomass…

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Influencia del calentamiento óhmico para la optimización de la calidad sensorial, fisicoquímica y microbiológica del aguamiel de Agave salmiana

Facultad de Ciencias Químicas Ing. Luis Felipe Rascón Escajeda Abstract: El agave, mejor conocido como maguey, es originario de México con un 75% de las especies en el continente americano, de las cuales 55% son endémicas….

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Influencia de un medio de aguamiel-melaza en la producción fúngica de FOS y estudio comparativo de su purificación

Facultad de Ciencias Químicas QFB. Orlando Daniel de la Rosa Flores Abstract: There is a growing interest in people to improve their health through good nutrition, due to this, nutraceutical products and functional foods have attracted…

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Inducción y caracterización de genes catabólicos expresados en la bacteria sulfato reductora Bacillus sp. cepa C1Fd crecida en diferentes hidrocarburos poliaromáticos

Facultad de Ciencias Químicas QFB. Sandra Luz Villarreal Morales Abstract: The polyaromatic hydrocarbons (HPA) form part of the organic pollutants more recalcitrant on the environmental, due to contaminating aquifers and soil, causing damage affecting in the…

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Identificación y caracterización de compuestos bioactivos obtenidos de cáscara de rambután por una tecnología emergente y evaluación de sus propiedades nutracéuticas

Facultad de Ciencias Químicas ICTA. Cristian Hernández Hernández Abstract: The rambutan (Nephelium lappaceum L.) is an exotic fruit native to Southeast Asia and cultivated in different tropical areas, including southern Mexico. In previous reports were observed…

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Extracción y caracterización de polisacáridos sulfatados de algas pardas (Macrocystis pyrifera) utilizando energía de microondas

Facultad de Ciencias Químicas QFB Alejandra Martínez Ramírez Abstract: In recent years there has been increased interest in the use of renewable resources for the production of molecules with applications in various industries. A renewable resource…

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Extracción de compuestos bioactivos de la almendra de la semilla de mango (Mangifera caesia) con uso potencial en la formulación de bioempaques

Facultad de Ciencias Químicas Cristian Torres León Resumen: Los residuos del mango (Mangifera caesia) son una alternativa para la formulación de recubrimientos y películas biodegradables, estos residuos son económicos ya que se producen en grandes cantidades y…

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Evaluación del potencial antineoplásico y citotóxico de metabolitos de Solanum elaeagnifolium, mediante ensayos biodirigidos por el modelo de Artemia salina

Facultad de Ciencias Químicas QFB Leobardo Hernández Ocura Abstract: Solanaceae have high anticancer potential, there is no scientific documentation to validate the use of Solanum elaeagnifolium as an antineoplastic agent, it is has been used for…

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Evaluación del perfil de compuestos bioactivos de Macrocystis pyrifera extraídos por microondas y ultrasonido

Facultad de Ciencias Químicas Daniela Elizabeth Cervantes Cisneros Abstract: In this work different methods for the extraction of bioactive compounds from Mexican brown seaweed Macrocystis pyrifera from Baja California as well as in vitro biological activity…

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Evaluación de la tecnología de cavitación hidrotermodinámica para la extracción de fucoidano de algas marinas pardas

Facultad de Ciencias Químicas Gerardo Espinosa Velázquez Abstract: Brown algae were used as first time in medicine since sixteenth century, as has been reported in literature in ancients Chinese Herbal Medicine books. Actually, seaweeds are commonly…

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Evaluación de la actividad antibacteriana de extractos etanólicos sobre bacterias que causan enfermedades transmitidas por alimentos

Facultad de Ciencias Químicas Q. Perla Yaneth Villa Silva Abstract: Tagetes lucida, Yucca filifera and Prosopis glandulosa are used for food consumption and used in traditional medicine for their antimicrobial properties. Consequently, in this study, the…

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Estudio de inhibición de la enzima celulasa sobre bagazo de agave pretratado hidrotérmicamente y diseño de bioreactor para la etapa de hidrólisis enzimática

Facultad de Ciencias Químicas IQ. Marcela Sofía Pino Alfaro Abstract: The present project is focused on the study of enzymatic hydrolisis on agave bagasse hydrotermally pretrated, the second stage of bioethanol production under second-generation biorefinery. The…

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Estandarización del proceso de obtención de miel de Agave

Facultad de Ciencias Químicas I.Q. Ángela Mariela González Montemayor Abstract: Agave spp. or maguey, as it is known in Mexico, has had a close relationship with Mexican culture and has been used for different purposes, among…

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Elaboración de un pan con potencial funcional a base de harina de yuca (Manihot esculenta) utilizando inulina de agave y lactobacilos

Facultad de Ciencias Químicas LBG Samuel Longoria García Abstract: There are 74 million people wordwide suffering from celiac disease, also, society is demanding not only foodstuff with better nutritional value but also that grant them health…

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Efecto de la aplicación de ultrasonido y temperatura sobre la carga microbiana y propiedades funcionales del jugo de sábila (Aloe vera)

Facultad de Ciencias Químicas I.Q.A. Guadalupe Alvarado Morales Abstract: The thermal treatment subject to the Aloe vera juice causes structural changes and lost of sensitive compounds to high temperatures, this generate the modification of the functional…

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Diseño de barras de cereal proteicas con características prebióticas a partir de germinado de soya ( Glycine max .) , cáscaras de mango ( Mangifera indica L . ) y granada ( Punica granatum L .)

Ing. Jorge Eduardo Angulo López Facultad de Ciencias Químicas UAdeC Resumen: El presente trabajo está escrito por capítulos, cada capítulo corresponde a un artículo, donde se desarrollan los objetivos. El objetivo general fue evaluar el contenido…

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Desempeño de la levadura Saccharomyces cerevisiae en la producción de bioetanol a partir de residuos agroindustriales

Facultad de Ciencias Químicas IB. Karla Daniela González Gloria Abstract: Bioethanol is an alternative used as a biofuel, i.e., to replace fossil fuels such as petroleum gasoline; it is used as a renewable source of energy;…

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Desarrollo y evaluación de un yogurt funcional a base de leche de cabra adicionado con Aloe vera

Facultad de Ciencias Químicas Mariela Enríquez Acevedo Abstract: The health problems that are presented today are alarming due to noncommunicable diseases such as diabetes mellitus, due to this there is a tendency in the development of…

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Desarrollo y evaluación de un alimento con potencial prebiótico elaborado con bagazo de maguey (Agave atrovirens y Agave salmiana)

Facultad de Ciencias Químicas Ing. Saraí Escobedo García Abstract: Agaves are plants mainly distributed in America; these plants have capacity for adaptation to grow at different environmental conditions. In México, Agaves have a high economic importance…

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Desarrollo de una estrategia biotecnológica para la producción de proteína unicelular

Hugo Adrián Luna García Facultad de Ciencias Químicas UAdeC Resumen: En las últimas décadas se ha desencadenado un aumento alarmante de la población a nivel mundial, aunado a esta problemática se ha suscitado el cambio climático…

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Desarrollo de un suplemento alimenticio a partir de Pleurotus ostreatus

L.N. Alondra Abigail González Colunga Facultad de Ciencias Químicas UAdeC Resumen:El rápido crecimiento demográfico ha llevado a un creciente interés en fuentes alternativas de proteína de bajo costo y rápida producción para cubrir las necesidades de…

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Desarrollo de un suplemento alimenticio a base de licopeno microbiano

Facultad de Ciencias Químicas QFB. Víctor Eduardo Navarro Macías Abstract: Carotenoids are compounds of lipophilic nature; their structure has 40 carbon molecules and have the property of absorbing light. These compounds are responsible for coloring some…

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Desarrollo de un pan enriquecido con harina de Pleurotus ostreatus con propiedades funcionales

Facultad de Ciencias Químicas Lic. Carolina Losoya Sifuentes Abstract: Edible mushroom fluor Pleurotus ostreatus (HPO) was added as a substitute for refined wheat flour in different concetrations (0, 5, 10, 15 and 20 %) to develop…

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Desarrollo de un bioproceso para la producción de proteasas con potencial en el área de alimentos

Facultad de Ciencias Químicas QFB. Gloria Alicia Martínez Medina Abstract: Enzymes constitutes an alternative to chemical catalyzers employment in diverse areas, which microbial enzyme represent an interest source for these class of molecules, although, is necessary…

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Desarrollo de un bioproceso de microencapsulación de lipasa de Aspergillus niger para su aplicación en la industria alimentaria

Facultad de Ciencias Químicas Ing. Catalina de Jesús Hernández Torres Abstract: Lipases (triacilglicerol hydrolases, E.C.3.1.1.3) are enzymes for industrial use that can be applied as part of food supplements in the diet of monogastric animals to…

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Desarrollo de un alimento vegano formulado con galactano y manitol de algas marinas

Facultad de Ciencias Químicas Ing. Magdali Verdugo López Abstract: At present, the world population faces growing health problems such as obesity and overweight, which are risk factors for chronic diseases such as diabetes, cardiovascular diseases and…

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Desarrollo de un alimento funcional enriquecido con biomasa microalgal de Chlorella vulgaris

Facultad de Ciencias Químicas Lic. Alejandra Osorio Fierros Abstract: Microalgae are considered a potential source of biologically active chemicals such as proteins, fatty acids, antioxidants, vitamins and polysaccharides. The production and consumption of microalgae require multidisciplinary…

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Desarrollo de sistemas nanoestructurados para la extracción de compuestos bioactivos inhibidores de la Acetilcolinesterasa

Yesenia Gumecinda Estrada Nieto Facultad de Ciencias Químicas UAdeC Resumen: Actualmente las plantas medicinales se destacan por poseer compuestos bioactivos inhibidores de la acetilcolinesterasa que son fundamentalmente el material para el desarrollo de diversos fármacos para…

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Desarrollo de nanoarcillas modificadas para prolongar la vida de anaquel de arándano azul (Vaccinium corymbosum L.)

Facultad de Ciencias Químicas Ing. Marianela Hazel Álvarez Hernández Abstract: Different samples were prepared using potassium permanganate as an active ingredient for ethylene removal and montmorillonite as support material to improve the oxidizing activity of potassium…

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Definición de las condiciones del proceso de ensilaje vía digestión láctica para la conservación de cáscara de naranja

Facultad de Ciencias Químicas IQ. Alfredo Ivanoe García Galindo Abtsract: Recent studies have shown that orange residues are an excellent organic material due to their composition, these can be used to obtain high value-added products, and…

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Cubiertas comestibles óleo-proteicas adicionadas con probióticos (Lactobacillus acidophilus) en tomate

Facultad de Ciencias Químicas Ing. Flor Guadalupe Ramos Hernández Abstract: Worldwide estimated that losses post-harvest fruit and vegetables range between 15 and 85%, being the main causes decomposition, injury, inadequate technology, physiological disorders, which includes tomato…

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Caracterización fisicoquímica de la endo-quitosanasa nativa de Aspergillus kawachii y estudio de la expresión del gen (CSN)

Facultad de Ciencias Químicas QFB. Carlos Neftali Abigail Cano González Abstract: Aspergillus kawachii is a fungus capable of producing constituent chitosanases. Bio-synthesis can be of two types of chitosanase exo/endo (QuitA) and endo (QuitB). In the…

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Biodegrdación de elagitaninos de cáscara de rambután (Nephelium lappaceum L.)

Facultad de Ciencias Químicas QFB. José Carlos de León Medina Abstract: The ellagitannins are plant’s second metabolites and its principal function is the protection of the plant against stress situations. The ellagitannins are composed of monomeric…

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Aprovechamiento integral del aguamiel (Agave spp.) para la obtención de polisacáridos de interés alimenticio

Facultad de Ciencias Químicas QFB Rodrigo Guzmán Pedraza Abstract: Aguamiel or agave sap is a source of carbohydrates, proteins and other compounds which have beneficial physiological activities for the development of biotechnological processes, such as fermentations….

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Aprovechamiento de orujo de diferentes variedades de uva para la elaboración de un producto funcional

Facultad de Ciencias Químicas QFB. Ramses Misael Reyes Reyna Abstract: The present work focuses on the characterization of different varieties of grape marc, which is currently considered a residue in the wine industry. The main objetive…

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Análisis de factores de estrés sobre la producción de pigmentos por Chlorella vulgaris en un fotobiorreactor airlift tipo flat panel

Facultad de Ciencias Químicas IQ Juan Roberto Benavente Valdés Abstract:  Microalgae are a major natural source for a vast array of valuable compounds, including a diversity of pigments, for which these photosynthetic microorganisms represent a potential,…

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Aislamiento y caracterización de bacterias ácido lácticas de leche para el desarrollo de una bebida simbiótica a base de Aloe vera

Facultad de Ciencias Químicas Ing. Ruth Betsabé Cuevas Limón Abstract: Aloe vera has several properties; it works as an anti-inflammatory agent, fungicide, antibiotic and a tissue regenerating agent. Due to its nutritional properties and their chemical…

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Aislamiento, purificación e identificación de cepas de Trichoderma para su uso en el control biológico de fitopatógenos de productos hortofrutícolas

Facultad de Ciencias Químicas Karen Nathiely Ramírez Guzmán Abstract: In the present research project, four fungal strains of the Trichoderma genus isolated form soil samples cultivated with different fruit and vegetable crops in the region of…

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Actividad antimicrobiana de bacteriófagos y polifenoles contra bacterias patógenas transmitidas por alimentos

Facultad de Ciencias Químicas Lic. Sandra Pacios Michelena Abstract: Foodborne illness is a public health problem due to the increase in cases caused by bacteria. Among the causes of this increase in cases is the increased…

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La Subdirección de Investigación a través del departamento de Divulgación Científica ofrece en este apartado una breve síntesis sobre el material bibliográfico, libros impresos y electrónicos, artículos, ensayos, tesis de posgrado, entre otros documentos que se producen y publican en la universidad a través de la Dirección de Investigación y Posgrado.

Es necesario realizar la búsqueda a través de los filtros amarillos en la parte superior de este texto, la búsqueda se realiza por Año, por Autor, por programa de Posgrado, por Tipo de publicación y material bibliográfico publicado por la Coordinación General de Difusión y Patrimonio Cultural de la UAdeC, al presionar cualquier botón de filtro se desplegará en la parte inferior de los resultados.

Para cualquier duda, aclaración o comentario dirigirse al correo carlos.robledo@uadec.edu.mx


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