Maestría en Ciencia y Tecnología de Alimentos

Producción de un complejo enzimático por el enriquecimiento del aguamiel.

Facultad de Ciencias Químicas Brian Orlando Sánchez Picazo Abstract: Aguamiel is natural sap produced by some species of agave plants, such as Agave salmiana, A. atrovirens or A. angustifolia. It is a product with high concentration…

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Intensificación de pretratamientos hidrotérmicos y fluidos supercríticos para la valorización de bagazo de Agave en términos de una biorefinería.

Facultad de Ciencias Químicas IQ. Areli Aguirre Fierro Abstract: Agave baggase is a sub-product that is generated after the production of alcoholic beverages in México, such as tequila, this being a lignocellulosic material, classified as biomass…

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Estandarización del proceso de obtención de miel de Agave.

Facultad de Ciencias Químicas I.Q. Ángela Mariela González Montemayor Abstract: Agave spp. or maguey, as it is known in Mexico, has had a close relationship with Mexican culture and has been used for different purposes, among…

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Definición de las condiciones del proceso de ensilaje vía digestión láctica para la conservación de cáscara de naranja.

Facultad de Ciencias Químicas IQ. Alfredo Ivanoe García Galindo Abtsract: Recent studies have shown that orange residues are an excellent organic material due to their composition, these can be used to obtain high value-added products, and…

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Desarrollo y evaluación de un alimento con potencial prebiótico elaborado con bagazo de maguey (Agave atrovirens y Agave salmiana).

Facultad de Ciencias Químicas Ing. Saraí Escobedo García Abstract: Agaves are plants mainly distributed in America; these plants have capacity for adaptation to grow at different environmental conditions. In México, Agaves have a high economic importance…

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Elaboración de un pan con potencial funcional a base de harina de yuca (Manihot esculenta) utilizando inulina de agave y lactobacilos.

Facultad de Ciencias Químicas LBG Samuel Longoria García Abstract: There are 74 million people wordwide suffering from celiac disease, also, society is demanding not only foodstuff with better nutritional value but also that grant them health…

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Aprovechamiento integral del aguamiel (Agave spp.) para la obtención de polisacáridos de interés alimenticio.

Facultad de Ciencias Químicas QFB Rodrigo Guzmán Pedraza Abstract: Aguamiel or agave sap is a source of carbohydrates, proteins and other compounds which have beneficial physiological activities for the development of biotechnological processes, such as fermentations….

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Desarrollo de nanoarcillas modificadas para prolongar la vida de anaquel de arándano azul (Vaccinium corymbosum L.).

Facultad de Ciencias Químicas Ing. Marianela Hazel Álvarez Hernández Abstract: Different samples were prepared using potassium permanganate as an active ingredient for ethylene removal and montmorillonite as support material to improve the oxidizing activity of potassium…

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Influencia del calentamiento óhmico para la optimización de la calidad sensorial, fisicoquímica y microbiológica del aguamiel de Agave salmiana.

Facultad de Ciencias Químicas Ing. Luis Felipe Rascón Escajeda Abstract: El agave, mejor conocido como maguey, es originario de México con un 75% de las especies en el continente americano, de las cuales 55% son endémicas….

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Producción de xilo-oligosacáridos por un proceso hidrotérmico por microondas usando el concepto de biorefinería integrada.

Facultad de Ciencias Químicas Jesús Velázquez Lucio Abstract: In this work, the production of xylo-oligossacharides was performed form corn residues, using a hydrothermal pretretment with microwave heating processing. A prticle size of the raw material (2mm)…

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